Wat is DISC en wat kun je ermee?

  • Home
  • I
  • Wat is DISC en wat kun je ermee?

Wat is DISC en wat kun je er mee?

De DISC methode helpt je om anderen beter te begrijpen én om te zorgen dat anderen jou beter begrijpen. En je kunt er al snel mee aan de slag omdat de theorie niet al te ingewikkeld is. Het effect, als je serieus met DISC aan de slag gaat, is groot.

Mega groot

Samenwerkingen verlopen soepeler. Je raakt minder snel gefrustreerd. Meningsverschillen lopen niet meer zo vaak op ruzie uit. 

Kortom: je krijgt meer inzicht in je gedrag en hoe je dit het beste kunt inzetten in elke situatie. Én je verliest minder energie op zaken die je toch niet kunt beïnvloeden. Je houdt dus meer energie over voor wat voor jou belangrijk is.

Hoe werkt het?

Om je DISC stijl te bepalen vul je een vragenlijst in. Doe je dit voor je werk of bijvoorbeeld bij een coach, dan krijg je vaak een link naar een online vragenlijst. Het aantal vragen dat je krijgt verschilt per vragenlijst, maar meestal heb je niet meer dan 15 - 20 minuten nodig om de vragen in te vullen.

Je kunt ook een zelf een vragenlijst invullen op papier, bijvoorbeeld één die is opgenomen in een boek of via een gratis online testsite.

Vul je de vragenlijsten voor je werk of coaching in? Dan ontvang je na afloop een (digitaal) rapport dat over jou gaat. De exacte inhoud van het rapport is afhankelijk van het bedrijf dat de vragenlijsten en de rapporten samenstelt.

disc boeken

Wil je meer lezen over DISC? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je op zoek naar een boek waarin ook een vragenlijst is opgenomen, zodat je een idee kunt krijgen over je eigen stijl? Wij hebben een aantal van de meest verkochte boeken alvast voor jou op een rijtje gezet. Meer weten? Lees dan hier verder!

Wat wordt er gemeten?

In de vragenlijsten worden vragen gesteld om 2 dingen te kunnen 'meten. Namelijk de mate waarin je extravert of introvert bent. Én de mate waarbij je in je beslissingen taakgericht bent of mensgericht.

Door een combinatie van de metingen ontstaan er 4 hoofdcombinaties, ook wel stijlen:

De eerste vier letters van de omschrijving vormen samen met het woord DISC.

Per combinatie wordt er vaak een kleur meegegeven. Bijvoorbeeld: Dominant = rood, Interactief = geel, Stabiel = groen, Consciëntieus = blauw. In principe hebben wij alle stijlen in ons, maar er overheersen meestal 2 hoofdstijlen. 

Hierna zie je een voorbeeld van een DISC grid dat visueel is gemaakt.


DISC zeil

Een middel en geen doel

De DISC methode is een middel en geen doel. Het invullen van de vragen en het ontvangen van een rapport is dan ook een beginpunt en geen eindpunt. Eerst moet je weten hoe je de uitkomst kunt interpreteren. Daarom bespreekt een gecertificeerde DISC-coach de uitkomsten verder met je.

Wat kun je ermee?

En dan? Een Persoonlijke analyse kun je zelf maken, maar meestal doe je dit als onderdeel van een coaching of training. De Persoonlijke analyse wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor een teamanalyse, effectiever werken of een communicatietraining. Na afloop van de training heb je nieuwe vaardigheden én veel over jezelf en anderen geleerd.

Maar daar stopt het niet. DISC is een gelaagde methode. Hoe meer je je erin verdiept, hoe meer je er mee kunt.

Waar we ook komen, we hebben altijd te maken met menselijke relaties. Op het werk met collega’s. Thuis met je familie. Of gewoon in de winkel. En elk mens heeft zijn eigen stijl van communiceren en doen. Met DISC weet je hoe jij dingen doet en hoe je communiceert. Je leert je af te stemmen op een ander. Kortom: meer begrip en minder irritaties.

Wat is een goede uitkomst?

Een goede of foute uitkomst bestaat niet. Elke uitkomst gaat over jou en jij bent altijd goed zoals je bent. Wel zitten er aan elke stijl mitsen en maren.

Stel maar eens voor: jij houdt er van om direct te zeggen wat je wilt en er geen doekjes om te winden. De persoon waar jij mee praat heeft tijd nodig om ergens over na te denken en heeft niet altijd direct haar woordje klaar. Zij ervaart jou als dwingend en jij haar als traag. Dit kan leiden tot veroordelen en frictie. Als je begrijpt hoe het voor een ander werkt met behulp van DISC, communiceer je prettiger en effectiever. En oordeel je minder.

Wil je meer weten over DISC? Of meer weten over de verschillende stijlen? Lees dan één van onze blog artikelen.

DISC Dominante stijl: extravert en taakgericht

Dominante stijl: extravert en taakgerichtMet een DISC -vragenlijst meet je de intensiteit van

Lees meer >>>

DISC Interactieve stijl: extravert en mensgericht

Interactieve stijl: extravert en mensgerichtMet een DISC -vragenlijst meet je de intensiteit van

Lees meer >>>

DISC Stabiele stijl: introvert en mensgericht

Stabiele stijl: introvert en mensgerichtMet een DISC -vragenlijst meet je de intensiteit van de

Lees meer >>>

DISC Consciëntieuze stijl: introvert en taakgericht

Consciëntieuze stijl: introvert en taakgerichtMet een DISC -vragenlijst meet je de intensiteit van

Lees meer >>>