Extravert Introvert

De termen extravert en introvert werden voor het eerst gebruikt door de psycholoog Carl Jung (1865 - 1961). De indeling wordt nu nog steeds gebruikt bij allerlei persoonlijkheidstesten. Maar wat is dat nu extravert of introvert?

Extraverte persoonlijkheid

Bij een extravert persoonlijkheid is de energie naar buiten gericht op mensen, activiteiten en dingen. Extravert mensen zijn energiek, enthousiast, spraakzaam en praten vaak harder. Ze hebben de neiging om veel risico te nemen. En handelen vaak al voordat ze er goed over hebben nagedacht.

Het tegenovergestelde van extravert is introvert.

Introverte persoonlijkheid

Bij een introverte persoonlijkheid is de energie naar binnen gericht, op de eigen gedachten en gevoelens. Introverte mensen zijn rustige types, weloverwogen, beschouwelijk en voelen zich in onbekend gezelschap niet snel thuis. Ze hebben de neiging om minder risico's te nemen of risico's te vermijden. Ze wikken en wegen uitgebreid voordat ze gaan handelen.

Zwart/wit?

Carl Jung gaf al aan: 'There's no such thing as a pure introvert or extravert'. Een extraverte persoonlijkheid heeft vaak ook introverte trekjes, en andersom hetzelfde.

Afhankelijk van de situatie waar je in zit, kun je kiezen welk gedrag je laat zien aan de buitenwereld. Je spreekt dan over extravert of introvert gedrag. Een introverte persoonlijkheid kan prima extravert gedrag laten zien als dit nodig is om een doel te bereiken. Dit zie je ook terug in de film hieronder van Susan Cain, een introverte persoonlijkheid. Zij laat in de film extravert gedrag zien om zo haar boodschap over de waarde van introversie te brengen.

Als je wilt weten of je een introverte of extraverte persoonlijkheid hebt, kijk dan waar je het meeste energie van krijgt na een vermoeiende dag. Is dit gericht op activiteiten en contact met anderen, dan ben je overwegend extravert. Wil je dan het liefst met een boek op de bank zitten of even alleen zijn, dan is dit overwegend introvert.

Wat is nu beter? Extravert of introvert?

In onze huidige maatschappij wordt veel belang gehecht aan extraversie. Reclames, tv, facebook laten zien dat je vrolijk en spontaan moet zijn en dat je je moet omringen door veel vrienden en familie om er bij te horen. Ook in de werkomgeving zie je vaak dat extraverte mensen doorgroeien naar een leidinggevende positie.

Dit was in de jaren 60 wel anders, deze tijd werd overheerst door de gedachte dat bescheidenheid en bedachtzaamheid een belangrijke goede eigenschap van mensen was.

Gelukkig komt hier langzamerhand een verandering in. Werkgevers zien steeds meer de voordelen van diversiteit op de werkvloer en zien in dat je zowel extraverte als introverte persoonlijkheden en gedrag nodig hebt om van een bedrijf een succes te maken.

Nog meer weten over het belang van diversiteit op de werkvloer? Kijk dan eens het TED filmpje van Susan Cain.

https://www.youtube.com/watch?v=c0KYU2j0TM