Vertrouwen en voorspelbaar gedrag

The Lente Company > Blog > Vertrouwen en voorspelbaar gedrag

Na 6 weken eten ze voorzichtig uit mijn hand. Ik mag mij niet teveel bewegen. Onwillekeurig beweeg ik mijn hand. En daar gaan ze …. hard lopend bij mij weg.

Een paar meter verder stoppen ze. 3 paar ogen kijken mij nieuwsgierig aan. Een overwinning! 

Nog geen week geleden was de veiligste plek zo ver mogelijk bij mij uit de buurt. Zo langzamerhand wint de nieuwsgierigheid het van de angst. Van een afstandje volgen ze als ik rond de hekken aan het werk ben.

De vertrouwensband tussen mij en mijn alpaca’s is nog fragiel.  Van beide kanten gaan we behoedzaam met elkaar om. We weten niet goed wat we van elkaar kunnen verwachten. Maar langzamerhand leren we elkaars gedrag herkennen. En zolang we van beide kanten voorspelbaar gedrag laten zien, groeit onze band. 

Het zal zeker nog maanden duren voordat we niet meer van elkaars onverwachte bewegingen schrikken en elkaar beter leren begrijpen.


De tekst gaat verder onder de foto.Ik heb een aantal gesprekken met mensen die ik voor het eerst ontmoet. En de situatie vraagt erom dat ik snel inschat of ik er vertrouwen in heb. 

In mijn gedachten denk ik aan mijn alpaca’s waarin we de tijd nemen om elkaar te leren kennen en elkaars gedrag leren begrijpen. 

Op basis van mijn intuïtie maak ik een keuze over een voorzichtig vertrouwen. De gesprekken verlopen voorspelbaar en iedereen laat zich van zijn goede kant zien. Dus voel ik mij prettig bij mijn keuze.

En toch…

Weet  ik uit ervaring dat dit voorzichtige vertrouwen snel verdwijnt als er iets gebeurt, wat niet in de lijn van de verwachting ligt. En het dan op nieuw opbouwen van vertrouwen kost tijd.

Vertrouwen binnen teams

Hetzelfde zie ik gebeuren binnen teams. Een groep mensen die samenwerken. Waarbij teamleden vaak weinig invloed hebben op met wie ze moeten samenwerken.

We maken kennis met elkaar, we laten ons van onze beste kant zien en vervolgens gaan we samen aan de slag. 

We denken te weten wat we van de ander kunnen verwachten. Maar op het moment dat onze verwachtingen niet uitkomen dan zijn we teleurgesteld in elkaar. 

Een teleurstelling die eenvoudig kan omslaan in een irritaties en een sluimerend conflict.

Samenwerken vraagt om vertrouwen

Natuurlijk werken we in een team samen om de klus te klaren. En hebben we kennis en vaardigheden nodig om die klus te kunnen doen. Maar de manier waarop we met elkaar omgaan en óf we op elkaar kunnen vertrouwen, zorgt ervoor dat we dat met veel plezier doen. En plezier  zorgt er voor dat elke klus beter wordt gedaan.

De basis voor goede teams is vertrouwen, onderling respect, humor en het elkaar gunnen dat je van elkaar verschilt. En dat kost tijd en een investering in elkaar. Door elkaar te leren kennen en te weten wat je van een ander kunt verwachten, bouw je een vertrouwensband op. Je leert letterlijk dat je op elkaar kunt bouwen.

Leer elkaar (nog) beter kennen

Vaak nemen we door drukte te weinig tijd om elkaar echt te leren kennen. En dan lopen we de kans dat we elke keer een stukje van elkaar wegdrijven.

Neem eens de tijd, wees nieuwsgierig naar de ander en stel vragen. Of speel eens een kennismakingsspel en ook al ken je elkaar al heel lang, er valt altijd iets nieuws te ontdekken!

Spellen om kennis te maken

 • Beeldkaarten set Get Inspired

  24,95
  In winkelmand
 • Openhartig teamspirit

  Openhartig Teamspirit

  12,95
  In winkelmand
 • Kennismakingskaarten

  14,95
  In winkelmand
 • Kennismaken

  Kennismakingsspel

  24,95
  In winkelmand
 • pleased to meet you

  Pleased to meet you

  19,95
  In winkelmand
 • billen bloot spel

  Billen bloot spel

  9,95
  In winkelmand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *