Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuiging

Belemmerende overtuigingen zijn overtuigingen waarin je een negatief oordeel over jezelf hebt. En deze overtuigingen staan jouw persoonlijke groei en ontwikkeling in de weg. Vaak zijn deze overtuigingen onbewust, en daardoor zo blokkerend. Je kunt belemmerende overtuigingen ook wel zien als een manier van denken over jezelf. Deze manier van denken heb jezelf aangeleerd door alles wat je in je leven hebt meegemaakt of wat anderen tegen jou hebben gezegd. Veel van de overtuigingen heb je je vaak al in je jeugd eigen gemaakt.

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen:

  • Iedereen moet mij aardig vinden
  • Ik mag geen fouten maken
  • Ik ben niet goed genoeg
  • Ik moet perfect zijn
  • Ik kan niet alleen

Door de overtuigingen om te buigen naar bekrachtigende overtuigingen doorbreek je een negatieve spiraal. Voorbeelden van bekrachtigende overtuigingen zijn:

  • Ik ben het waard
  • Ik vertrouw op mijzelf
  • Ik mag er zijn
  • Ik mag veranderen
  • Ik voel mij veilig

Er zijn methodes om belemmerende overtuigingen op te sporen, te onderzoeken en om te buigen naar helpende overtuigingen. Een coach kan je hierbij helpen.