Assertiviteit

Kennisbank artikelen
Appreciative inquiry
Assertiviteit
Belemmerende overtuigingen
Emotionele intelligentie

Assertiviteit

‘Kom toch eens wat vaker voor jezelf op, wees toch eens wat assertiever!’  

De woorden assertief en assertiviteit hoor je regelmatig voorbij komen. Maar wat betekent het nu eigenlijk en hoe ziet het er uit als je assertief bent?

Assertiviteit wordt nog wel eens verkeerd begrepen, het betekent in ieder geval niet:

X Zeggen waar het op staat zonder rekening te houden met een ander.
X Je rechten op eisen zonder te denken aan de gevolgen voor een ander
X Alleen maar doen wat jij wilt
X Nemen wat jij nodig hebt zonder iets over te laten voor een ander

Maar, je bent assertief als je in staat bent om je gedachten, gevoelens en mening op een directe, eerlijke en gepaste manier te uiten. Je komt op voor je eigen belangen, maar op een manier die respectvol is naar de ander.

In de praktijk

“Peter en Andrea wonen samen. Overdag werken ze allebei. Daarnaast is Peter 5 avonden per week en de zaterdag te vinden in de sportschool. Het gevolg is dat Andrea thuis alle klussen moet doen en niet aan haar sociale contacten toe komt. Een gesprek hierover eindigt altijd met de woorden van Peter: ‘ik heb het altijd zo gedaan en ik heb dit nodig’. Andrea heeft geleerd om de vrede te bewaren en gaat verder geen discussie aan en laat het hierbij.”  

Zowel Peter als Andrea laten beiden geen assertief gedrag zien. Peter krijgt wel wat hij wil, maar houdt hierbij geen rekening met Andrea. Een vervorming van assertief gedrag die we ook wel agressief gedrag noemen. 

Agressief gedrag:  Als je dit gedrag laat zien dan ben je juist eerder bazig en koppig. En zeg je meteen waar het op staat zonder rekening te houden met een ander. Op de korte termijn kan je dit voordelen opleveren doordat je krijgt wat je wilt. Op de langere termijn, als mensen je beter leren kennen, zal dit het opbouwen van relaties moeilijk maken en gaat dit gedrag zich tegen je keren.

Andrea komt niet op voor wat zij nodig heeft en schikt zich naar Peter, dit gedrag noemen we ook wel subassertief gedrag.

Subassertief gedrag: Als je dit gedrag laat zien ben je alleen maar bezig bent met wat anderen er van vinden en om te zorgen dat een ander het naar de zin heeft. Je bent te onderdanig naar een ander en je bent bang om je eigen grenzen of mening te geven.

Zowel bij subassertief gedrag als bij agressief gedrag is het verstandig om te leren hoe je assertief gedrag kunt laten zien. Zodat je krijgt wat je nodig hebt mét respect voor anderen.


Terug naar het overzicht kennisbank

Tips