Kwaliteiten en valkuilen bij DISC stijlen

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kwaliteiten en valkuilen bij DISC stijlen

Kwaliteiten en valkuilen bij de DISC-stijlen

Iedereen heeft zijn eigen mix van talenten en kwaliteiten die hem of haar uniek maakt. Maar welke kwaliteiten zijn dat nou die jou uniek maken? Kwaliteiten herkennen we snel bij een ander, maar het kan lastig zijn om je eigen kwaliteiten te herkennen en te waarderen. Als je niet goed weet waar jouw kwaliteiten liggen, denk er dan eens over na waarover jij complimenten ontvangt. En dan vooral over de dingen waarvan jij denkt, 'dit is toch niet zo bijzonder, dit kan toch iedereen?'. Natuurlijke talenten en kwaliteiten horen zo bij jou, dat jij je als een vis in het water voelt wanneer jij ze moet gebruiken. Je hoeft er bijna geen moeite voor te doen en daarom neem je ze vaak als vanzelfsprekend aan. Om kwaliteiten bij jezelf te leren herkennen kan DISC je ook op weg helpen. Bij elke DISC-stijl horen een aantal kwaliteiten. Maar in dit blog gaat het niet over de kwaliteiten, maar over de keerzijde van die kwaliteiten, ook wel de valkuilen genoemd. 

Dominante stijl: Extravert en taakgericht.

Interactieve stijl: Extravert en mensgericht

Stabiele stijl: Introvert en mensgericht

Consciëntieuze stijl: Introvert en taakgericht

Van kwaliteit naar valkuil

Kwaliteiten kunnen voor je werken, maar ook tegen je werken. En vooral op momenten dat je een kwaliteit meer inzet dan op dat moment nodig is. Je bent op dat moment dan terechtgekomen in je valkuil.

Bijvoorbeeld
Jij bent iemand die altijd precies weet wat er moet gebeuren om een doel te bereiken. Je hebt snel overzicht. Weet wat de volgende acties zijn en zorgt ervoor dat het tempo hoog blijft. Je bent bereid om alles in te zetten om je doel te halen. Jouw kwaliteit hierbij is daadkracht.Maar niet iedereen heeft zo snel overzicht.

Anderen hebben even tijd nodig om te begrijpen wat je bedoelt en waar je heen wilt. Als je niet de tijd neemt om anderen mee te nemen in je denk-route en voluit voor je doel blijft gaan, kan jouw kwaliteit ‘daadkracht’ worden omgezet in 'drammen'.

Jij merkt daar misschien in het begin niet zo veel van, maar anderen wel en mensen gaan daarop reageren. Ze beginnen te zuchten als je weer een vraag stelt, gaan je vragen stellen waarvan jij vindt dat ze het proces vertragen of zeggen ‘ja’ en doen ‘nee’. En uiteindelijk wordt het doel niet bereikt.

Leer je valkuilen herkennen

Om effectief om te kunnen met je kwaliteiten (gedrag) is het niet alleen belangrijk dat je je bewust bent van je kwaliteiten, maar ook van je valkuilen.

En op welk moment en onder welke omstandigheden je het risico loopt dat je in je valkuil valt.

In dit blog vind je een lijst met een aantal van de meest voorkomende kwaliteiten en valkuilen per DISC stijl.

Dominante stijl

KwaliteitValkuil
DaadkrachtigDrammerig
DoelgerichtTunnelvisie
DoortastendBrutaal
DurvenOvermoedig
ZelfverzekerdArrogant
ConfronterendKwetsend
AvontuurlijkRoekeloos

Interactieve stijl

KwaliteitValkuil
CreatiefChaotisch
OptimistischOnrealistisch
SpontaanImpulsief
VertrouwendNaïef
LevendigDruk
EnthousiastErg aanwezig
SpraakzaamSlecht luisteren

Stabiele stijl

KwaliteitValkuil
BehulpzaamBemoeizuchtig
BetrouwbaarSaai
GeduldigTraag
BescheidenOnzichtbaar
LoyaalAfhankelijk
EvenwichtigBehoudend
ZorgzaamWegcijferen

Consciëntieuze stijl

KwaliteitValkuil
BedachtzaamTraag
DiplomatiekRisicomijdend
GestructureerdStar
PreciesPietluttig
AnalytischAfstandelijk
FormeelStar
KritischAchterdochtig

Je kunt deze lijst ook heel goed andersom gebruiken, op het moment dat je je ergert aan iemand, zou je kunnen kijken of iemand gedrag laat zien dat als een valkuil beschreven staat. Als  je dan ziet wat de bijbehorende kwaliteit, is ga je op een andere manier naar iemand kijken en kun je ook het gesprek aangaan vanuit een positieve boodschap in plaats van te reageren op de valkuil.
DISC boeken

Lezen over DISC

Wil je meer lezen over DISC? Maar weet je niet waar je moet beginnen?

Of ben je op zoek naar een boek waarin ook een vragenlijst is opgenomen, zodat je een idee kunt krijgen over je eigen stijl?

Wij hebben een aantal van de meest verkochte boeken alvast voor jou op een rijtje gezet. Meer weten?

Lees dan hier verder!

Enter your text here...