Kwaliteiten en valkuilen bij DISC stijlen

The Lente Company > DISC artikelen > Kwaliteiten en valkuilen bij DISC stijlen

Kwaliteiten en valkuilen bij de DISC-stijlen

Iedereen heeft zijn eigen mix van talenten en kwaliteiten die je uniek maakt.

Als je wilt herkennen welke kwaliteiten bij jou horen, is het goed om eens na te denken waarover je een complimenten ontvangt, waarvan je bij jezelf denkt ‘dit is toch niet zo bijzonder, dit kan toch iedereen?’  Natuurlijke talenten en kwaliteiten horen zo bij jou, dat jij je als een vis in het water voelt wanneer jij ze moet gebruiken.

Om kwaliteiten bij jezelf te leren herkennen kan DISC je op weg helpen. Bij elke DISC-stijl horen een aantal kwaliteiten. Maar in dit artikel gaat het niet over de kwaliteiten, maar over de keerzijde van die kwaliteiten, ook wel de valkuilen genoemd.

Van kwaliteit naar valkuil

Want kwaliteiten kunnen voor je werken, maar ook tegen je werken. En vooral op momenten dat je een kwaliteit meer inzet dan op dat moment nodig is. Je bent op dat moment dan terechtgekomen in je valkuil.

Bijvoorbeeld: Jij bent iemand die altijd precies weet wat er moet gebeuren om een doel te bereiken. Je hebt snel overzicht, weet wat de volgende acties zijn en zorgt ervoor dat het tempo hoog blijft. Je bent bereid om alles in te zetten om je doel te halen. Jouw kwaliteit hierbij is daadkracht.

Maar niet iedereen heeft zo snel overzicht. Anderen hebben even tijd nodig om te begrijpen wat je bedoelt en waar je heen wilt. Als je niet de tijd neemt om anderen mee te nemen in je denk-route en voluit voor je doel blijft gaan, kan jouw kwaliteit ‘daadkracht’ worden omgezet in drammen. Jij merkt daar misschien in het begin niet zo veel van, maar anderen wel en mensen gaan daarop reageren. Ze beginnen te zuchten als je weer een vraag stelt, gaan je vragen stellen waarvan jij vindt dat ze het proces vertragen of zeggen ‘ja’ en doen ‘nee’, en uiteindelijk wordt het doel niet bereikt.

Leer je valkuilen herkennen

Om effectief om te gaan met je kwaliteiten (gedrag) is het niet alleen belangrijk dat je je bewust bent van je kwaliteiten maar ook dat je je bewust bent van je valkuilen. En op welk moment en onder welke omstandigheden je het risico loopt dat je in je valkuil valt.

In dit artikel vind je een lijst met een aantal van de meest voorkomende kwaliteiten per DISC-stijl en de bijbehorende valkuilen.

kernkwadrantWil je meer lezen over de theorie achter  kwaliteiten en valkuilen, lees dan eens het boek van Daniel Ofman over kernkwaliteiten

 

 

Dominante stijl

Kwaliteit
Valkuil
Daadkrachtig
Drammerig
Doelgericht
Tunnelvisie
Doortastend
Brutaal
Durven
Overmoedig
Zelfverzekerd
Arrogant
Confronterend
Kwetsend
Avontuurlijk
Roekeloos

           Interactieve Stijl

Kwaliteit
Valkuil
Creatief
Chaotisch
Optimitisch
Onrealistisch
Spontaan
Impulsief
Vertrouwend
Naïef
Levendig
Druk
Enthousiast
Erg aanwezig
Spraakzaam
Slecht luisteren

Stabiele Stijl

Kwaliteit
Valkuil
Behulpzaam
Bemoeizuchtig
Betrouwbaar
Saai
Geduldig
Traag
Bescheiden
Onzichtbaar
Loyaal
Afhankelijk
Evenwichting
Behoudend
Zorgzaam
Wegcijferen

Consciëntieuze Stijl

Kwaliteit
Valkuil
Bedachtzaam
Traag
Diplomatiek
Risicomijdend
Gestructureerd
Star
Precies
Pietluttig
Analytisch
Afstandelijk
Formeel
Star
Kritisch
Achterdochtig

Je kunt deze lijst ook heel goed andersom gebruiken, op het moment dat je je ergert aan iemand in je omgeving, zou je kunnen kijken of iemand gedrag laat zien dat als een valkuil beschreven staat. Op het moment dat je dan ziet wat bijbehorende kwaliteit, is ga je op een andere manier naar iemand kijken en kun je ook het gesprek aangaan vanuit een positieve boodschap in plaats van te reageren op de valkuil.

Meer lezen over de verschillende DISC stijlen en kwaliteiten? Lees dan hieronder de beschrijving van de stijlen.

 

 

Dominante stijl

Interactieve stijl

Stabiele stijl

Consciëntieuze stijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *