Helpen of over je eigen grens gaan?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Helpen of over je eigen grens gaan?

Ilse heeft er lol in. Ze is de hele ochtend al bezig. Toen ze vanochtend op haar werkplek kwam, lag er een enorme berg werk, maar zo langzamerhand nadert ze het eind van de stapel.

Nog een paar orders inpakken en dan kan ze door naar de volgende klus.

Haar collega’s zijn naar een cursus en ze heeft ongestoord kunnen werken. Geen koffiepraatjes of gestoord worden voor onbelangrijke dingen, maar lekker de stapels wegwerken.

Natalie, haar collega, die samen met haar is achtergebleven, is nog niet halverwege haar stapel. Haar normale taak is achter de receptie. Telefoontjes beantwoorden, klanten ontvangen en zich welkom laten voelen, brandjes blussen en zorgen dat alles goed verloopt.

Maar door de cursus is vandaag het bedrijf gesloten en is zij aangewezen om vandaag het ‘fort’ samen met Ilse te bewaken. Het is zo stil vandaag… Ze wordt er moedeloos van en graait maar een beetje door haar stapel heen zonder echt op te schieten.

Was het maar vast weer morgen, lekker weer op haar eigen plek achter de balie.

Routine of afwisseling

Ilse met haar stabiele stijl heeft lol in de routine en ziet de vooruitgang die ze boekt. Ze is een harde werker en als ze zich een klus eenmaal heeft eigen gemaakt, gaat ze er voluit voor!

Natalie met haar interactieve stijl kan het niet te gek gaan. Veel mensen om haar heen en met iedereen in contact staan, daar krijgt ze energie van. Routine is niet haar ding, afwisseling is wat ze zoekt. Ze kijkt met jaloezie naar Ilse die haar stapel heeft weggewerkt.

Terwijl ze diep zucht en weer met haar eigen berg werk verder gaat, staat Ilse bij haar: ‘Zal ik je even meehelpen? Dan zijn we er straks zo doorheen.’. Een uur later is de klus geklaard.

Ilse is een echte teamspeler en vindt het belangrijk om samen over de streep te komen. Samen staan we sterk! Een helpende hand is snel geboden en ze heeft voor iedereen een luisterend oor. Maar ‘nee’ zeggen is niet echt een kwaliteit van de stabiele stijl, waardoor ze anderen dan ook makkelijk over haar grenzen laat gaan.

Collegialiteit of het probleem van een ander oplossen

In het geval van Natalie kun je het bekijken als collegialiteit. Je helpt een collega een stap verder.

Maar wat als Natalie de vaste collega van Ilse is en zij regelmatig bij moet springen en altijd het meeste werk verricht? Ilse wil graag de sfeer goed houden en wil liever geen conflict, en zal hier niet heel snel iets van zeggen. Waardoor ze het toelaat dat Natalie de ruimte krijgt om regelmatig over de grenzen van Ilse heen te gaan. De kwaliteit van Ilse, iemand te hulp schieten, gaat dan tegen haar werken.

Zo hebben alle DISC stijlen kwaliteiten, en als ze doorschieten in die kwaliteiten kom je terecht in de valkuil van de kwaliteit. Wil je meer lezen de stabiele en interactieve stijl? Lees dan hieronder verder.

Dominante stijl

Interactieve stijl

Stabiele stijl

Consciëntieuze stijl