Van achterstand naar werkvoorraad

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Van achterstand naar werkvoorraad

Ik beken! Met schaamrood op de wangen, maar ik kan er niets anders van maken. Ik ben een chaoot!

Ik lever mijn beste werk als ik mij houd aan orde, structuur en takenlijstjes. Maar ik vind het het allerleukste als er onverwachte (nieuwe) dingen voorbij komen. En ik laat mij dan ook heel graag afleiden als er iets voorbij komt. Even lekker uit de band springen en vol overgave storten op iets nieuws of om een ‘brandje te blussen’.

Uiteindelijk krijg ik natuurlijk spijt doordat ik niet mijn lijstje heb afgewerkt en ik moet lopen stressen om alles af te krijgen. Methode naar methode heb ik geprobeerd om te zorgen dat ik definitief de chaos achter mij kan laten en ik ‘in control’ blijf.

Dromen over orde

In mijn dromen heb ik alles onder controle. Ik weet waar alles ligt, ik weet wat ik nog moet doen. En alles wat ik al heb kunnen regelen is geregeld. Een middag vrij is dan ook echt een middag vrij. Ik kan lekker in de tuin gaan zitten met een goed boek, want natuurlijk is de tuin piekfijn in orde. Of lekker weken in bad, in mijn keurig opgeruimde en gepoetste badkamer.

Tja, in mijn dromen heb ik het op orde. De werkelijkheid is anders. De was puilt de wasmand uit, het onkruid is nog net geen oerwoud en vaag weet ik dat ik nog iets belangrijks moet doen. Maar ik kom er nog niet op wat dat ook al weer was. Met het gevolg dat ik een hele middag loop te piekeren wat ik ook al weer niet moet vergeten. Hoezo een vrije middag?

structuur

Methoden zorgen voor falen

Het klinkt zo mooi in de boeken. ‘Pas deze methode toe en je haalt zonder moeite alle deadlines en loopt nooit meer achter met je werk’. Het klinkt goed, maar de enige garantie is dat hoe goed je ook start, je uiteindelijk altijd zult falen.

De redenen hiervoor? Soms is het te ingewikkeld, soms te simpel en past je ingewikkelde leven hier niet in. Maar altijd omdat het geen recht doet aan wie jij bent, wat jij wilt en waar jouw verlangens zitten.

En toch helpt het om veel van die boeken gewoon eens te lezen en hieruit onderdelen te pakken die voor jou werken. En vanuit al die methoden een mix te maken die bij jou past en voor jou werkt. Je eigen unieke recept.

Chaos is planbaar

Voor mij geldt dat ik het nodig heb om zo af en toe mijn lijstjes aan de kant te gooien en iets nieuws te proberen. Dit helpt om op andere momenten stap voor stap alle acties af te werken. En door de jaren heen heb ik ontdekt dat je dit zelfs kunt plannen. Een aantal middagen in de week leg ik mijn lijstjes aan de kant en doe ik alleen de dingen waar ik op dat moment zin in heb. En een middag is voldoende om weer energie op te doen om de volgende dag weer volgens een structuur te werken. Want dat werkt het meest efficiënt, waardoor ik juist tijd over houdt om zo af en toe lekker de chaos te laten ontstaan.

Lijstjes of chaos voor jou?

Wat voor jou werkt is wat je vooral zelf moet ontdekken. Misschien vind je het heel prettig om vaste dingen op vaste momenten te doen en geeft dit je rust. Of ben je iemand die het heerlijk vindt om een lijstje op papier te maken en lekker door te strepen op het moment dat je klaar bent. Of lijk je wat meer op mij en kun je ook genieten van afleiding. Hoe je ook in elkaar zit, we komen er niet onderuit om onze afspraken na te komen én soms flexibel om te gaan met de omstandigheden.

Dus soms zal de orde overheersen en soms moet je alles even aan de kant leggen om een acute situatie op te lossen. En soms blijft er dan toch teveel werk liggen.

Van achterstand naar werkvoorraad

Iedereen heeft op momenten wel eens meer werk liggen dan er tijd is. Als dit veel is, ervaren we druk, raken we het overzicht kwijt en krijgen we stress. We hebben een achterstand opgelopen.

Maar op het moment dat je niet harder gaat werken en juist even stil gaat staan, kun je overzicht creëren. En op het moment dat je weer overzicht hebt ervaar je minder stress en wordt je achterstand een werkvoorraad. Je weet wat het allerbelangrijkste is en wat er eerst moet worden gedaan, en wat nog wel even kan wachten.

En zeg nu zelf, het klinkt toch fijner om te zeggen dat je een grote werkvoorraad hebt in plaats van dat je een forse achterstand hebt?

En nu? Wil je eens verder lezen? En kijken wat voor jou past?

7 eigenschappen van effectief leiderschap

De kleine Covey

Getting things done!