De behoefte aan structuur van de C stijl

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De behoefte aan structuur van de C stijl

Linda heeft niet naar haar zin op haar werk. Echt niet naar haar zin. De veranderingen volgen elkaar op en voor haar valt de lijn in de veranderingen niet meer te volgen. Ze weet best dat er ook weer rustigere tijden aankomen. En het is ook niet zo dat ze haar werk inhoudelijk niet meer leuk vindt.

Behoefte aan structuur

Maar haar behoefte om te begrijpen waarom bepaalde veranderingen worden ingezet speelt haar parten. En net als ze denkt dat weer grip heeft op de situatie, gebeurt er weer iets waardoor ze de grip weer kwijt raakt. De laatste maanden merkt ze aan zichzelf dat ze cynisch wordt en positieve ontwikkelingen alleen nog maar met argwaan kan bekijken.

‘Eerst maar eens zien voordat ze gelooft dat het weer goed komt…’

Peter, de baas van Linda, heeft al een aantal keren met Linda gesproken. Hij snapt best wel dat er op dit moment wel heel veel tegelijk gebeurd, en dat Linda er last van heeft.

Maar tja, we zitten nu in een periode van reorganisatie en het duurt even maar dan komt het wel allemaal wel weer goed. En voor Linda is er straks een mooie nieuwe plek met allerlei mogelijkheden. Hij weet nu nog niet hoe dit eruit ziet, dat wordt vanzelf langzamerhand duidelijk. Linda moet nog even geduld hebben.

structuur

Energie van veranderingen

Eigenlijk geniet Peter van deze periode waarin er veel veranderd en er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Soms weet hij aan het begin van een dag niet wat hij die dag allemaal moet gaan doen. Hij vliegt van vergadering naar vergadering en drinkt snel tussen door een kop koffie met een collega manager om even weer bij te praten.

Linda die het allemaal niet meer ziet zitten heeft ondertussen gesolliciteerd en heeft een nieuw baan gevonden. Haar behoefte om te ontsnappen aan de chaos was te groot. Keurig volgens de regels heeft ze inmiddels haar ontslag ingediend.

Haar ontslag heeft Peter volledig overvallen, hij begrijpt het niet. Ze waren toch bezig met haar nieuwe mooie functie? Ja het was nog niet helemaal duidelijk, maar dat had gewoon nog wat tijd nodig.

Stijlen

Linda haar hoofd DISC stijl is consciëntieus. Ze wil graag begrijpen waaróm bepaalde keuzes worden gemaakt. Ze heeft behoefte aan een georganiseerde, gestructureerde werkomgeving waarin duidelijk gekaderde afspraken met elkaar worden gemaakt. Haar werk wil ze goed mogelijk doen en hiervoor heeft ze tijd, rust en ruimte nodig.

Peter zijn hoofd DISC stijl is interactief. Hij heeft ziet zaken van de zonnige kant en geniet van alle ontwikkelingen in zijn omgeving. Hij vertrouwt op zijn mensen en hij vertrouwt erop dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Hóe weet hij nu nog niet, maar met de tijd wordt dat vanzelf duidelijk.

Peter hoort de vraag van Linda om duidelijkheid en structuur, maar begrijpt de achterliggende behoefte niet. Hij heeft een aantal snelle beloftes gedaan, die steeds een beetje bij gesteld moeten worden. Linda vertrouwt de beloftes van Peter niet meer omdat het steeds net weer iets anders wordt. En zo gaan ze uiteindelijk elk hun eigen weg.

Lees hieronder meer over de verschillende stijlen:

Dominante Stijl

Interactieve Stijl

Stabiele Stijl

Consciëntieuze Stijl