Praat tegen jezelf of je je beste vriend(in) bent

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Praat tegen jezelf of je je beste vriend(in) bent

In je hoofd praat je de hele dag door tegen jezelf, er is niemand anders waar je zoveel contact mee hebt.

En een groot deel van de dingen die je tegen jezelf zegt zijn vaak helemaal niet zo aardig.

‘Zie je wel, weer mislukt, het wordt nooit wat met mij’ ‘je bakt er ook niets van’ ‘Ik ben zo moe, dit gaat mij echt niet meer lukken, loser!’

Tientallen keren per dag herhaal je dezelfde boodschap. Geen wonder dat je er uiteindelijk zelf ook in gaat geloven. Wat helpt is om je negatieve boodschap te vervangen door een positieve boodschap.

Niet

‘zie je wel, weer mislukt, het wordt nooit wat mij’

máár

‘Ok, het is nu niet gelukt, maar ik weet dat ik mijn uiterste best heb gedaan en ik heb hiervan geleerd. De volgende keer gaat het gewoon lukken’.

en niet

‘Je moet nu echt die 10 kilo afvallen, want anders vind niemand je aardig’

máár
‘ik ben goed zoals ik ben en als iemand mij niet beter wil leren kennen is het voor hun een gemiste kans’

Vooral in het begin zal het niet altijd lukken om de negatieve boodschap te vervangen door een positieve boodschap. Want je gedachten zijn zo automatisch…

Maar als je er in slaagt om je er een paar keer per dag bewust van te zijn en te denken  STOP! En vervolgens een positieve gedacht formuleert, dan lukt dit steeds vaker. Oefening baart kunst!

Vind je het moeilijk om een positieve boodschap te bedenken? Bedenk dan eens wat je tegen je beste vriend(in) zou zeggen als zij jou zouden vertellen welke dingen zij tegen zichzelf zeggen. Want niemand beoordeelt je harder dan jijzelf!