Altijd te laat…

Susan heeft een leuke baan en leuke collega’s. Ze is een vlotte vrouw en ze maakt makkelijk contact. Susan vindt het belangrijk om behulpzaam te zijn. Als iemand haar vraagt om even een klusje tussendoor te doen dan doet ze dit graag. Haar eigen werk blijft dan liggen. De laatste maanden gebeurt dit steeds vaker. Haar baas en collega’s beginnen er over te mopperen. Daarom werkt ze regelmatig over om alles weg te werken en neemt ze werkt mee naar huis. Toch krijgt ze geen grip op de werkdruk en ze haalt steeds vaker de deadlines niet.

Iedereen heeft wel collega’s die hun afspraak niet of te laat nakomen
Susan is zo’n collega. Een leuke vlotte meid, alleen je kunt slecht afspraken met haar maken. Ze is meestal te laat, en ze heeft altijd wel een excuus. Collega’s hebben alle smoezen al voorbij horen komen. Het is Susan maar, zeggen collega’s al als het weer eens mis gaat. Want Susan heeft inmiddels een reputatie.

En Susan? Susan heeft altijd stress. Zij baalt ervan en ze neemt zich iedere keer voor om de volgende keer wel op tijd te beginnen en zich niet te laten afleiden. Maar voor Susan komen alle belangrijke dingen altijd op hetzelfde moment voorbij. Voordat ze het weet is ze weer te laat en gaat ze de deadlines niet halen.

Susans probleem is dat zij geen overzicht heeft
Susans echte probleem is niet de hoeveelheid werk maar dat zij geen overzicht heeft. Hierdoor blijft ze hangen in het werk dat op dat moment de meeste aandacht vraagt. In plaats van eens een stap terug doen om te kijken waar ze mee bezig is, gaat ze meer en steeds harder werken.

De frustratie bij Susan groeit: ‘Ik werk heel hard en nog is het niet goed genoeg’

Wat is de oplossing?
Susan zou niet meer, maar juist minder moeten gaan doen. Ze zich kan zich beter concentreren op zaken die er echt toe doen om je doelen te halen. Taken die niet bijdragen aan het halen van haar doel kan ze rustig laten liggen.

Maar als je zoals Susan je doelen niet kent, weet je ook niet wat je moet doen en liggen de verleidingen op de loer. Weet je wat je doelen zijn, dan weet je wat je moet doen en wat je kunt laten. Je kunt dan ook meten hoe ver je al op weg bent.

Maar wat als anderen, zoals je baas bepalen wat belangrijk is?

Ook je baas heeft er belang bij om te weten of een klus op tijd wordt afgerond en wanneer iets wordt opgepakt. Als jij overzicht hebt in je doelen en je taken, dan kun je vooraf eerlijk vertellen of je iets af krijgt of niet.

De afgelopen maanden heb ik bewust gewerkt met doelen
En dat is niet iets wat mij van nature makkelijk af gaat. Maar het heeft mij wel veel gebracht. Het zorgt ervoor dat ik de goede dingen op het juiste moment doe. Daardoor kan ik ’s avonds met een gerust gevoel de deur dicht doen na een productieve dag.

Jij kan ook Slimmer Omgaan met Tijd
In samenwerking met Astrid van De Organisatiemakelaar is het aanbod van producten en diensten binnen The Lente Company uitgebreid met Slimmer Omgaan met Tijd artikelen. Van tijd hebben we immers nooit genoeg. Daarom moeten we er slim mee omgaan.